Mijn favorieten

Eindejaarsrally op de woningmarkt!


Nog drie weken en dan is 2019 voorbij. Een jaar waarin de krapte op de woningmarkt verder toenam en nieuwe prijsrecords werden bereikt. Traditiegetrouw heeft WK makelaars ook dit kwartaal de cijfers van de woningmarkt bestaande bouw weer geanalyseerd. De plaatsen Hoofddorp en Nieuw-Vennep werden vergeleken met Haarlem en Amsterdam.


Net als voorgaande jaren worden er in december relatief weinig woningen te koop gezet, dit wordt naar verwachting in januari weer gecorrigeerd. Per saldo is de schaarste in Hoofddorp en Nieuw-Vennep weer verder toegenomen, vooral een appartement kopen is lastig. Op dit moment meldt Funda dat er in Hoofddorp nog maar 96 objecten in de bestaande bouw beschikbaar zijn, waarvan 9 appartementen. In Nieuw-Vennep is dat slechts 37 stuks, waarvan 3 appartementen. De grootste vraag is er in de Vinex wijken Floriande en Getsewoud.

De grafiek met krapte indicatoren laat duidelijk zien dat er alleen in Hoofddorp voldoende keuze is in de categorie vrijstaande woningen. Bij alle andere typen spreken we van schaarste! Het kopen van een 2-onder-1 kap in Nieuw-Vennep is thans schier onmogelijk.

Grafiek krapte indicatoren
De krapte indicator geeft het aantal woningen aan waaruit een potentiële koper kan kiezen. In een markt waar evenwicht is tussen vraag en aanbod staat de indicator op zeven. Naarmate dat getal lager is spreekt men van schaarste.

Tabel krapte indicatoren

Een steeds groter deel van de kopers maakt gebruik van een aankoopmakelaar, een deel doet alles zelf en een sommige laten zich vertegenwoordigen door hun hypotheekadviseur of maken gebruik van een online aankoopmakelaar. Deze laatste twee hebben de betreffende woning in de regel niet zelf gezien en beschikken niet over lokale marktkennis. Verklein u risico’s en laat de lokale expert met eigen ogen de woning voor u beoordelen!

Heeft u verkoop- of aankoopplannen, maar geen idee hoe u uw kansen moet optimaliseren? WK makelaars is een NVM “Full Service” makelaarskantoor en het team heeft een jarenlange ervaring met aankoop en verkoop van huizen en appartementen in de regio. Er wordt gewerkt met effectieve en moderne tools op “No Cure, No Pay” basis. Op wkmakelaars.nl is een goed track record te vinden van de inmiddels gerealiseerde transacties. In een vrijblijvend gesprek adviseren zij potentiële kopers en verkopers graag welke aanpak het beste bij hun situatie past. wkmakelaars.nl | info@wkmakelaars.nl | 023-2052143