Mijn favorieten

Een afkoelende woningmarkt? De cijfers vinden van niet!

Aankomende zaterdag is er een NVM Open Huizen Dag en zit het eerste kwartaal van 2019 er bijna op. WK makelaars heeft de marktontwikkelingen van de bestaande bouw in de plaatsen Hoofddorp en Nieuw-Vennep wederom vergeleken met Haarlem en Amsterdam. Ook is er een analyse gemaakt van de veranderingen ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar.

De geruchten over een afkoelende markt worden steeds hardnekkiger, maar als we de cijfers bekijken is in de regio de vraag nog steeds veel groter dan het aanbod. In Hoofddorp en Nieuw-Vennep zijn dit kwartaal gezamenlijk evenveel transacties gerealiseerd als in het vorige kwartaal, maar het aantal woningen dat op de markt kwam daalde met 20%.
Het aantal kopers in Hoofddorp van buiten de gemeente is stabiel gebleven en nog steeds wordt er in het prijssegment 2,5 tot 3,5 ton veel verkocht aan kennismigranten die werkzaam zijn in de luchtvaart- en ICT branche. Vooral Indiërs zijn binnen deze groep ruim vertegenwoordigd.

De onderstaande tabel laat zien dat in Amsterdam minder krapte is dan de andere onderzochte plaatsen. Ten opzichte van 2018 is in Amsterdam de krapte redelijk stabiel gebleven, waar deze in de andere plaatsen behoorlijk is toegenomen met als uitschieter Haarlem.

Krapteindicatoren 2019Q1


De krapte-indicator geeft het aantal woningen aan waaruit een potentiële koper kan kiezen. In een markt waar evenwicht is tussen vraag en aanbod staat de krapte-indicator op 7. Naarmate dat getal lager is spreekt men van schaarste.
Ondanks dat het aantal aspirant kopers die een aankoopmakelaar inschakelen nog steeds toeneemt zijn er nog veel die onbeslagen ten ijs komen. Voor verkopers speelt vertrouwen een grote rol en is duidelijkheid geven over je situatie belangrijk. Als de indruk ontstaat dat je op meerdere woningen tegelijk aan het bieden bent, of je hebt je financieringsmogelijkheden niet goed onderzocht, dan val je af. Een aankoopmakelaar weet precies welke route te bewandelen en hoe je de verkopende partij moet informeren. Ook de volgorde van zetten in het proces, de voorwaarden, wel of geen bouwtechnische keuring zijn onderdeel van een tactisch goede aankoopstrategie. Onderschat ook de inspectie van de woning bij overdracht niet! Iets wat kopers slechts enkele keren in hun leven doen en voor de makelaar dagelijkse kost is.

Het team van NVM kantoor WK makelaars heeft veel ervaring met aankoop en verkoop van huizen en appartementen in de regio en werkt op “No Cure, No Pay” basis. Op wkmakelaars.nl is een goed track record te vinden van de inmiddels gerealiseerde transacties. In een vrijblijvend gesprek adviseren zij potentiële kopers en verkopers graag welke aanpak het beste bij hun situatie past.

wkmakelaars.nl | info@wkmakelaars.nl | 023-2052143