Mijn favorieten

Aanhoudende schaarste op de woningmarkt in de Haarlemmermeer

HCNieuws 06-04-2017

Medio november 2016 onderzocht WK makelaars de NVM cijfers van twee grote kernen in de Haarlemmermeer (Hoofddorp en Nieuw-Vennep). Verrassend was dat de schaarste in deze twee plaatsen groter was dan in Haarlem en Amsterdam. Nu het eerste kwartaal ten einde is heeft WK makelaars dit onderzoek opnieuw uitgevoerd en blijkt dat de schaarste verder is toegenomen.
De transacties van 2017 tot nu laten zien dat de vierkante meterprijzen in Nieuw-Vennep gemiddeld met 7,0% zijn gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Deze stijging is in Hoofddorp ongeveer 2,7%. Door de enorme verkoop aantallen in het laatste kwartaal van vorig jaar was er begin dit jaar beduidend minder aanbod met als gevolg dat het aantal transacties aanzienlijk daalde. Het woning aanbod is in dit kwartaal echter weer fors toegenomen en ligt momenteel ongeveer 7% hoger dan begin vierde kwartaal vorig jaar.
De tabel laat de krapte-indicatoren en het percentage woningen dat boven de vraagprijs is verkocht zien. De krapte-indicator geeft het aantal woningen aan waaruit een potentiële koper kan kiezen. In een markt waar evenwicht is tussen vraag en aanbod staat de krapte-indicator op 7. Naarmate dat getal lager is spreekt men van schaarste.


 
In zowel Hoofddorp als Nieuw-Vennep is de schaarste niet alleen in absolute zin maar ook ten opzichte van Haarlem en Amsterdam verder toegenomen. Opmerkelijk is dat vooral de vraag naar de grotere appartementen in Hoofddorp sterk is gestegen. Vermoedelijk komt dit doordat steeds meer senioren zich op deze markt begeven.
Iedere markt vraagt om een andere aanpak en het laatste half jaar zijn de veranderingen door de schaarste duidelijk zichtbaar geworden. Een doordachte verkoop- en aankoopstrategie vergroot de kans op succes. Het loont om dit goed op elkaar af te stemmen en de eigen woonwens in kaart te brengen met hulp van een lokale makelaar. Het team van NVM kantoor WK makelaars bestaat uit: Kim Roosloot, Claudia Dantuma, Arthur Hekman en Wietse Dantuma. Zij hebben veel ervaring met aankoop en verkoop van huizen en appartementen in de regio. In een vrijblijvend gesprek adviseren zij potentiële kopers en verkopers graag welke aanpak het beste bij hun situatie past.

wkmakeleaars.nl | info@wkmakelaars.nl | 023-2052143