Mijn favorieten

Amsterdamse taferelen op de woningmarkt in Haarlemmermeer

HCNieuws 24 november 2016

Het is geen nieuws dat het afgelopen jaar de woningmarkt in de regio sterk is aangetrokken. In plaatsen als Haarlem en Amsterdam wordt veelal ver boven de vraagprijs verkocht. Maar hoe zit dat nu in de Haarlemmermeer? Inwoners van Haarlem en Amsterdam wijken door de stijgende huizenprijzen uit naar de omliggende gebieden. Zij kopen steeds vaker in plaatsen als Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Vijfhuizen een woning. WK makelaars onderzocht voor HCNieuws de NVM cijfers van de twee grote kernen Hoofddorp en Nieuw-Vennep van de laatste 12 maanden. De uitkomsten zijn opzienbarend.
De tabel laat van een aantal woningtypes de krapte-indicatoren en het percentage verkopen boven de vraagprijs zien. De krapte-indicator geeft het aantal woningen aan waaruit  een potentiële koper kan kiezen. In een markt waar evenwicht is tussen vraag en aanbod staat de krapte-indicator op 7. Naarmate dat getal lager is spreekt men van schaarste.
 
  Amsterdam Haarlem Hoofddorp Nieuw-Vennep
  KI % BVP KI % BVP KI % BVP KI % BVP
Tussenwoning 2,5 40% 1,8 44% 1,8 27% 1,6 18%
Hoekwoning 2,9 38% 2,2 35% 3,1 26% 2,5 21%
2-Ond-1-kap 5,1 30% 4,9 30% 6,3 9% 7,1 4%
Vrijstaand 7,5 18% 5,6 26% 14 4% 18 4%
Appartement 1,6 61% 2,7 25% 2,6 16% 4 6%
  KI = krapte-indicator | BVP = aantal boven vraagprijs verkochte woningen | bron: NVM
 
Uit deze recente cijfers blijkt het volgende. In Hoofddorp en Nieuw-Vennep is er vandaag de dag voor potentiële kopers niet veel meer keuze dan in Haarlem en Amsterdam en neemt het aantal transacties boven de vraagprijs drastisch toe. De makelaars zien daardoor steeds vaker de wanhoop bij mensen die keer op keer achter het net vissen. Het gevolg daarvan is weer dat doorstromers steeds vaker eerst kopen en daarna pas verkopen, met alle onzekerheid en spanning van dien. Dit laatste fenomeen belemmert bovendien de doorstroming en zet de markt op slot.
Een juiste aanpak van het aan- en verkoop proces maakt echt het verschil. Het loont om dit goed op elkaar af te stemmen en de eigen woonwens in kaart te brengen met hulp van een lokale makelaar. Bij het NVM kantoor WK makelaars in Hoofddorp hebben Kim Roosloot en Wietse Dantuma ieder een duidelijk specialisme en veel ervaring hiermee. Kim is aankoop specialist en Wietse is dat op het gebied van verkoop. Zij kennen bovendien de plaatselijke markt goed. In een vrijblijvend gesprek vertellen zij potentiële (ver)kopers graag over de gang van zaken die tot hun succesformule leidt. Zij kunnen daarbij uw persoonlijke mogelijkheden in kaart brengen.
wkmakeleaars.nl | info@wkmakelaars.nl | 023-2052143