Mijn favorieten

De aankoopmakelaar is populair

Het eerste kwartaal van 2018 zit er alweer op en de woningmarkt in de regio is nog steeds hectisch. WK makelaars heeft net als vorig jaar de NVM cijfers van de bestaande bouw onder de loep genomen en vergeleek de plaatsen Hoofddorp en Nieuw-Vennep met Haarlem en Amsterdam.

In Hoofddorp is het aantal woningen dat op de markt kwam circa 9% gedaald ten opzichte van Q4 van vorig jaar, in Nieuw-Vennep nam dit aantal toe met circa 22%. Opvallend is de verschuiving van herkomst van kopers. De Hoofddorpers en Amsterdammers hebben duidelijk Nieuw-Vennep ontdekt, want respectievelijk 16% en 19% van de kopers komt daar vandaan. Het aantal Amsterdamse kopers in Hoofddorp is nu ongeveer 9%, maar opvallend is hier met 8% de opkomst van Heemstedenaren.

De tabel laat de krapte-indicatoren en het percentage woningen dat boven de vraagprijs is verkocht zien. De krapte-indicator geeft het aantal woningen aan waaruit een potentiële koper kan kiezen. In een markt waar evenwicht is tussen vraag en aanbod staat de krapte-indicator op 7. Naarmate dat getal lager is spreekt men van schaarste.Het eerste kwartaal van dit jaar zijn er over het algemeen kleine verschillen is de schaarste ontwikkeling ten opzichte van eind 2017. Opvallend is het terugkeren van balans bij de grotere appartementen in Nieuw-Vennep. Het lage aantal deelnemers aan de NVM Open Huizen Dag is niet verrassend, want dergelijke middelen zijn in de huidige markt niet echt meer nodig.

Door de aanhoudende schaarste heeft een aspirant-koper het lastig. Er is weinig keuze en nog minder tijd om te beslissen. De koper zijn of net niet zit hem vaak in kleine verschillen en de risico’s die particulieren daarbij nemen zijn veelal onverantwoord groot. Het eerste kwartaal van dit jaar liet bijna 60% van de kopers in Hoofddorp en Nieuw-Vennep zich begeleiden door een aankoopmakelaar. Dit biedt grote voordelen voor zowel koper als verkoper! De koper kan op de actuele marktkennis bogen van een makelaar die zijn belangen behartigt. De combinatie van een goed financieel vooronderzoek en goede voorlichting door een aankoopmakelaar geeft de koper duidelijkheid en de verkoper meer zekerheid dat een transactie niet in een latere fase wordt ontbonden.

Het team van NVM kantoor WK makelaars heeft veel ervaring met aankoop en verkoop van huizen en appartementen in de regio. In een vrijblijvend gesprek adviseren zij potentiële kopers en verkopers graag welke aanpak het beste bij hun situatie past.
wkmakelaars.nl | info@wkmakelaars.nl | 023-2052143