Mijn favorieten

De woningmarkt in het tweede kwartaal

Eind van deze week is het eerste half jaar van 2018 alweer voorbij en al wordt het bijna eentonig om te melden de hectiek op de woningmarkt houdt aan. WK makelaars heeft net als de vorige kwartalen de NVM cijfers van de bestaande bouw onder de loep genomen en vergeleek de plaatsen Hoofddorp en Nieuw-Vennep met Haarlem en Amsterdam.

In Hoofddorp bleef het aantal woningen dat op de markt kwam nagenoeg gelijk ten opzichte van het vorige kwartaal, in Nieuw-Vennep daalde dit aantal met circa 21%. Het aantal verkooptransacties in Hoofddorp is in dit kwartaal echter met circa 12% gedaald, waar dit aantal in Nieuw-Vennep met ongeveer 12% is toegenomen. De verandering van de krapte-indicatoren is dan ook verklaarbaar, in Nieuw-Vennep is de keuze minder groot geworden en in Hoofddorp is deze licht gegroeid.

De tabel laat de krapte-indicatoren en het percentage woningen dat boven de vraagprijs is verkocht zien. De krapte-indicator geeft het aantal woningen aan waaruit een potentiële koper kan kiezen. In een markt waar evenwicht is tussen vraag en aanbod staat de krapte-indicator op 7. Naarmate dat getal lager is spreekt men van schaarste.De NVM statistieken vertellen dat de gemiddelde transactieprijs van een tussenwoning in Hoofddorp momenteel op €325.000,- ligt. Voor een appartement tot 80 vierkante meter is dit gemiddeld €214.000,-. Nieuw-Vennep zit Hoofddorp op de hielen, want daar liggen de prijzen op respectievelijk €320.000,- en €200.000,-. Door de enorme populariteit van appartementen is de gemiddelde prijs per vierkante meter in Hoofddorp nog maar 10% lager dan van een stad als Haarlem.

Wil je als potentiele koper een goede kans maken op de woningmarkt dan moet je goed beslagen ten ijs komen. Veel aspirant kopers hebben zich maar matig verdiept in hun hypotheekmogelijkheden, of weten niet wat hun overbruggingsmogelijkheden zijn. Een online check is hierbij niet voldoende. Bij de selectie van een koper speelt voor verkopers het vertrouwen in een biedende partij sterk mee, kun je hier onvoldoende duidelijkheid over dan geven zet je jezelf al snel op achterstand. Een aankoopmakelaar weet precies welke route te bewandelen en hoe je de verkopende partij hier op de juiste manier over moet informeren. Ook de volgorde van zetten in het aankoopproces, wel of geen bouwtechnisch onderzoek en het moment van zo’n onderzoek is allemaal onderdeel van een tactisch goede aankoopstrategie.

Het team van NVM kantoor WK makelaars heeft veel ervaring met aankoop en verkoop van huizen en appartementen in de regio. In een vrijblijvend gesprek adviseren zij potentiële kopers en verkopers graag welke aanpak het beste bij hun situatie past.