Mijn favorieten

Het effect van het Coronavirus op de woningmarkt

Ook het eerste kwartaal van 2020 heeft WK makelaars weer de stand van zaken op de lokale woningmarkt onderzocht en de plaatsen Hoofddorp en Nieuw-Vennep vergeleken met Haarlem en Amsterdam. De eerste tweeënhalve maand nam de krapte verder toe en bereikte biedingen boven de vraagprijs nieuwe records. Helaas staat Nederland sinds twee weken op zijn kop en ondervinden we dagelijks hinder van het Coronavirus. Wat dit uiteindelijk gaat doen met de woningmarkt is koffiedik kijken, maar invloed gaat het zeker hebben. 

Direct na het weekend van 14 maart werden de eerste effecten van de berichtgeving van Rutte duidelijk. In de regio besloot een klein aantal potentiële kopers niet te gaan bieden en er werden enkele koopovereenkomsten uit angst ontbonden. Gelukkig is de regionale markt wel goed door blijven lopen, al zijn er door de omstandigheden minder kijkers. Zeker in het midden segment wordt er tot op de dag van vandaag door meerdere mensen ruim boven de vraagprijs geboden alsof er niets is veranderd. De effecten op langere termijn zijn momenteel nauwelijks in te schatten, maar zullen sterk afhankelijk zijn van tijd dat Corona ons dagelijks leven blijft beheersen.


Een mogelijk effect van Corona is het volgende:

Tot voorkort bestond de markt in Hoofddorp en Nieuw-Vennep voor een groot deel uit expats. Deze groep zag een koopwoning als goedkoop alternatief voor hun vaak dure huurwoning en hun biedprijs werd vaak ingegeven door de bijbehorende hypotheeklast en het kostenvoordeel ten opzichte van huren. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze groep gaat besluiten om flexibel te blijven huren nu de economie onzekerder wordt. Door het afhaken van een groep potentiële kopers kan de krapte en daardoor de woningmarkt gaan normaliseren en ontstaat er een meer gebalanceerde markt. Dit hoeft niet te betekenen dat de prijzen gaan zakken, maar biedt kansen voor mensen die tot dusver niet aan bod kwamen. Of dit werkelijk zo gaat lopen zal de tijd ons leren.

De krapte cijfers van het eerste kwartaal van 2020 zijn weergegeven in de grafiek en tabel. Op alle fronten is de markt in Hoofddorp en Nieuw-Vennep nog steeds krapper dan Amsterdam en is de keuze minder groot dan eind 2019.

Grafiek krapteindicatoren

De krapte indicator geeft het aantal woningen aan waaruit een potentiële koper kan kiezen. In een markt waar evenwicht is tussen vraag en aanbod staat de indicator op zeven. Naarmate dat getal lager is spreekt men van schaarste.

Tabel krapte indicatoren


 


Laat u goed adviseren:

Een groot deel van de kopers maakt gebruik van een aankoopmakelaar, een deel doet alles zelf en een sommige laten zich vertegenwoordigen door hun hypotheekadviseur of maken gebruik van een online aankoopmakelaar. Deze laatste twee hebben de betreffende woning in de regel niet zelf gezien en beschikken niet over lokale marktkennis. Verklein u risico’s en laat de lokale expert met eigen ogen de woning voor u beoordelen!

Heeft u verkoop- of aankoopplannen? Neem dan contact op met WK makelaars! Het team van dit “Full Service” NVM kantoor heeft jarenlange ervaring met aankoop en verkoop van huizen en appartementen in de regio. Er wordt gewerkt met effectieve en moderne tools op “No Cure, No Pay” basis. Op wkmakelaars.nl is een goed track record te vinden van de inmiddels gerealiseerde transacties. In een vrijblijvend gesprek adviseren zij potentiële kopers en verkopers graag welke aanpak het beste bij hun situatie past. wkmakelaars.nl | info@wkmakelaars.nl | 023-2052143