Mijn favorieten

Hoofddorp nog steeds zeer in trek!

Ook het derde kwartaal van 2018 is voorbij en de landelijke NVM Open Huizen Dag staat voor de deur. WK makelaars heeft ook dit kwartaal weer de cijfers van de bestaande bouw onder de loep genomen en vergeleek de plaatsen Hoofddorp en Nieuw-Vennep met Haarlem en Amsterdam. Wederom leverde dit weer verrassende feiten op!

Dat de Open Huizen Dag maar weinig deelnemers heeft zal niemand verbazen, de meeste woningen zijn namelijk al binnen een maand verkocht. Hoofddorp telt dan ook maar 22 deelnemers, Nieuw-Vennep 15 en in Vijfhuizen doet helemaal niemand mee. Het gros van de deelnemende woningen staat al meer dan 2 maanden te koop.

Opvallend zijn de veranderingen in de krapte indicatoren tussen het tweede en derde kwartaal. Waar Amsterdam iets lijkt af te koelen is het aanbod in Hoofddorp duidelijk schaarser geworden. Nieuw-Vennep toont, op kleine appartementen na, een lichte daling in de schaarste. De tussenwoningen, hoekwoningen en appartementen zijn in Hoofddorp werkelijk niet aan te slepen. Op dit moment laat een groot aantal expats zich op de woningmarkt zien. De meeste huren in Amsterdam en Amstelveen en willen vanwege de lage rente graag kopen, maar vinden het daar te duur. Samen met Haarlem komt inmiddels 22% van de kopers in Hoofddorp uit een van deze plaatsen.

De tabel laat de krapte-indicatoren en het percentage woningen dat boven de vraagprijs is verkocht zien.


De krapte-indicator geeft het aantal woningen aan waaruit een potentiële koper kan kiezen. In een markt waar evenwicht is tussen vraag en aanbod staat de krapte-indicator op 7. Naarmate dat getal lager is spreekt men van schaarste.

Op dit moment zijn er in Hoofddorp circa 1600 mensen op zoek naar een appartement terwijl er maar 24 te koop staan. Naar een rijtjeswoning zijn circa 3200 mensen op zoek en slechts 41 woningen beschikbaar in de bestaande bouw. Het aantal zoekers betreft mensen die zich interesseren in nieuwbouw en bestaande bouw.

Ondanks dat het aantal aspirant kopers die een aankoopmakelaar inschakelen sterk is toegenomen zijn er nog steeds veel die zich maar matig verdiepen in hun hypotheekmogelijkheden, of niet weten wat ze kunnen overbruggen. Voor verkopers speelt vertrouwen sterk mee en kun je niet voldoende duidelijkheid geven over je positie dan val je af. Een aankoopmakelaar weet precies welke route te bewandelen en hoe je de verkopende partij hier op de juiste manier over moet informeren. Ook de volgorde van zetten in het aankoopproces, de voorwaarden, wel of geen bouwtechnisch onderzoek en de timing is allemaal onderdeel van een tactisch goede aankoopstrategie.

Het team van NVM kantoor WK makelaars heeft veel ervaring met aankoop en verkoop van huizen en appartementen in de regio en werkt op “No Cure, No Pay” basis. Op wkmakelaars.nl is een goed track record te vinden van de inmiddels gerealiseerde transacties. In een vrijblijvend gesprek adviseren zij potentiële kopers en verkopers graag welke aanpak het beste bij hun situatie past.